to i ja dorzuce swoje 3 grosze, jako ze z bolem po stabilizacji (13 lat po) mialam bardzo duzo do czynienia.
Mi nie pomagaly zadne rehabilitacje, zabiegi, krioterapie, maty itp itd. Leki z grupy NLPZ rowniez nie. Przerobilam tuzin rozych lekow w tym nawet 2 antydepresanty, ktore mialy likwidowac przewlekle bole kregoslupa i tez nic. Rozne kombinacje i laczenie silnych lekow - tez nic.
Pomogly mi blokady z Diprophosu (steryd) plus Tramal w razie potrzeby. Diprophos wstrzykniety bezposrednio w okolice kregoslupa - 3 serie i narodzilam sie na nowo

Parszywe bole z ktorymi meczylam sie od ponad 3 lat odeszly w sina dal (no prawie:D), pozostaly tylko bole przeciazeniowe pojawiajace sie przy dluzszym chodzeniu badz siedzeniu w jednej pozycji - no ale to juz kwestia przeciazonego nieusztywnionego kregu, ktory pozostaje mi albo wymienic albo przedluzyc stabilizacje przytwierdzajac ja do talerzy biodrowych - poki co tragedii nie ma wiec nie bede ryzykowac.
Zbawienny wplyw maja rowniez masaze obolalych miesni i profilaktycznie lekkie cwiczenia wzmacniajace miesnie ramion i karku.
Ktos tu pisal o rozgrzewajacych zelkach, ja zamiast nich spie na welnianej nakladce na taboret - rewelacyjnie wygrzewa - bardzo duzy % boli ledzwiowych zniknal mi po tej poduszce, ktos mi kiedys polecil spanie na niej, popukałam sie wtedy w czolo i wysmialam ta osobe

ale za jakis czas jako, ze mialam ta poduche w domu stwierdzilam: a co mi tam! po 4 dniach czulam olbrzymia roznice takze polecam wyprobowac bo zaszkodzic na 100% nie zaszkodzi. Takie wełniane pierdółki czesto daja na roznych pokazach np garnkow, poscieli itp jako gratis. Teraz ta podusia towarzyszy mi co noc, lokuje ja sobie pod koszulka zaraz nad posladkami. Niektorzy twierdza, ze welna wyciaga bole stawow i bole reumatyczne wiec moze cos w tym jest. Mojej rodzicielce pomogla na bole korzeniowe.
M: czemu nie wzielas krotszego? miejsca za duzo zajmie
M: krotkie siwki trza kupowac
E: ty ja o włosie mowie :D:D:D:D
E: a nie o koniu